29 kwietnia 2024
kurs sommeliera

Kurs sommelierski – czego się nauczysz?

By on 16 stycznia 2023 0 149 Views

 

Obcowanie z winem nie jest łatwą sztuką; kursy na sommeliera przeznaczone są dla tych, którzy chcą biegle ją opanować. Czego można dowiedzieć się podczas udziału w nich? Jak wykorzystywać zdobytą w ten sposób wiedzę? Zapraszamy do artykułu!

Podstawy podstaw: teoria

Bazą każdej działalności związanej z winem, musi być solidna wiedza teoretyczna. Tylko dzięki niej możliwe jest pełne zrozumienie wartości tego szlachetnego trunku, a także opanowanie umiejętności praktycznych na mistrzowskim poziomie. Toteż na kursie sommelierskim, uczestnicy poznają historię wina oraz tradycję jego produkcji, a także geografię i klimat różnych regionów winiarskich na świecie. Dowiadują się, jakie są rodzaje winogron i co sprzyja ich uprawie, a także jak wyglądają zależności między gatunkiem owoców, a danym regionem. Istotnym tematem są również metody produkcji wina; ponownie z naciskiem na regionalizację. Poza dużą dawką wiedzy ogólnej, nie brakuje więc odrobiny informacji z zakresu chemii, biologii, czy nawet inżynierii produkcji. Wreszcie, kursanci zaznajamiani są z aktualnym rynkiem winiarskim i bieżącymi trendami w branży sommelierskiej.

Być sommelierem: umiejętności praktyczne

Po zdobyciu wiedzy teoretycznej, biorący udział w kursie sommeliera mogą rozpocząć naukę praktycznych aspektów obcowania z winem. Jedną z kluczowych umiejętności, którą uczestnicy szkolenia rozwijają, jest jego profesjonalna degustacja. Kursanci poznają różne „modele” przebiegu tej ceremonii, jak również uczą się rozpoznawać smaki i aromaty wina. Nieodłącznie związane jest to z ocenianiem jakości danego trunku, a także dobieraniem go do potraw. Parowanie alkoholi z jedzeniem to jeden z najbardziej wymagających elementów pracy sommeliera, toteż kładzie się na niego szczególny nacisk. Ostatnią ważną umiejętnością, jest odpowiednie serwowanie wina, na które składa się cały szereg pomniejszych czynności. Od wybrania odpowiednich kieliszków oraz doprowadzenia wina do optymalnej temperatury, po eleganckie otworzenie butelki – różnymi metodami – i sprawne nalanie jej zawartości.

Gdzie przyda się kurs sommeliera?

Pod względem zawodowym, ukończenie profesjonalnego kursu sommeliera, otwiera szerokie drzwi do branży gastronomicznej i hotelarskiej. W ekskluzywnych restauracjach, odpowiednie zaproponowanie wina stanowi aspekt niemal tak samo ważny, jak dobre przyrządzenie posiłków. Dlatego też, menadżerowie takich obiektów bardzo cenią specjalistów, którzy potrafią zrobić to mistrzowsko. Przy odrobinie szczęścia, sommelier może liczyć również na pracę w winnicy, gdzie jest współodpowiedzialny za proces produkcji. Warto jednak podkreślić, że kurs sommelierski to doskonały pomysł również dla osób, które nie wiążą z winem kariery zawodowej. Takie szkolenie to dla nich możliwość przyjemnego rozwoju w zakresie osobistej pasji.