24 sierpnia 2019
  • Home
  • Life Style
  • Wysokiej jakości mięso, czyli podstawa udanego grillowania
Wysokiej jakosci mieso, czyli podstawa udanego grillowania

Wysokiej jakości mięso, czyli podstawa udanego grillowania

By on 9 sierpnia 2019 0 19 Views

W szczycie sezonu grillowego częściej decydujemy się na zakup mięs. Uczty w gronie rodziny oraz przyjaciół staramy się jednak na różne sposoby urozmaicać i ulepszać. Jedną z najlepszych metod na ich uszlachetnienie jest dobór wysokiej jakości mięsa, zarówno tego przeznaczonego do obróbki cieplnej, jak i tego spożywanego na zimno (np. kabanosy wieprzowe czy kiełbasa biebrzańska).

Najlepsze kiełbasy na grilla

Kiełbasa to w naszym kraju najpopularniejszy produkt umieszczany na ruszcie. Na rynku dostępnych jest ponad 400 rodzajów kiełbas, zróżnicowanych pod względem smaku, jakości, ceny czy wyglądu.

Zazwyczaj podstawowym czynnikiem, na który zwracamy uwagę podczas wyboru kiełbasy na grilla, jest jednak jej cena. Na ogół im wyższa cena, tym lepsza jakość mięsa, ale nie jest to regułą. Zwykle najlepszym wyborem będą kiełbasy swojskie dostępne w firmowych sklepach lokalnej wędzarni lub punkty zaopatrywane przez sprawdzonych, tradycyjnych dostawców.

Bezpośrednio w sklepie koniecznie przeczytajmy skład oraz zapoznajmy się ze strukturą kiełbasy. Wysokojakościowe produkty zwykle nie są mocno rozdrobnione, błyszczące i nienaturalnie kolorowe. Z pewnością nie będą też posiadać sztucznych polepszaczy takich jak barwniki, fosforany, karmel, skrobia ziemniaczana czy białko sojowe. Zazwyczaj warto także zwrócić uwagę na certyfikaty jakości. Jeśli na etykiecie widnieją oznaczenia typu: „ChOG i ChNP”, „Jakość Tradycja”, „GTS” czy „Poznaj Dobrą Żywność”, prawdopodobnie świadczy to o dobrej jakości produktu.

Jak rozpoznać wysoką jakość innych produktów mięsny?

W przypadku wyboru innych grillowych przysmaków powinniśmy kierować się podobnymi przesłankami, co w przypadku kiełbasy. Dla przykładu kaszanka grillowa, czyli druga najpopularniejsza rzecz na polskim ruszcie, również dostępna jest w bardzo zróżnicowanych wariantach jakościowych. Przeczytanie etykiety oraz zapoznanie się z certyfikatami prawdopodobnie nakreśli nam, z jakim produktem mamy do czynienia.

Przy zakupie mięsa wołowego warto zachować większą ostrożność. Przed wybraniem konkretnego kawałka należy sprawdzić przede wszystkim kolor. Naturalna barwa dobrej wołowiny to ciemna czerwień z jasnymi, kontrastującymi przerostami tłuszczu. Bezwzględnie należy unikać natomiast błyszczących i nienaturalnie dużych porcji mięsa. W razie wątpliwości zawsze warto skonsultować skład produktu ze sprzedawcą.

Niezależnie, czy preferujemy kiełbasy swojskie i kaszankę grillową, czy pierś z kurczaka i wołowinę, zawsze powinniśmy kierować się wysoką jakością. Będzie to gwarancją smaku i aromatu oraz odpowiednich wartości odżywczych.

Jakie przekąski będą odpowiednie na grilla?

Na prawdziwej biesiadzie nie może zabraknąć pysznych przekąsek. Jeśli zależy nam na dodatkach mięsnych, dobrym wyborem będą suche kiełbasy, takie jak kiełbasa biebrzańska czy oryginalna krakowska sucha. Zazwyczaj są one wykonane według tradycyjnych receptur oraz bez dodatku niepotrzebnych składników polepszających smak, wygląd czy zapach. Z mięsnymi przekąskami świetnie będą komponować się sery pleśniowe, marynowane warzywa, pieczywo czosnkowe czy smalec.

Im więcej w wyrobie mięsnym dodatków w postaci żelów, sztucznych substancji czy barwników, tym mniej w nim samego mięsa. Niestety niskojakościowe mięso jest niczym plaga na sklepowych półkach. Wybierając produkty na grilla, zwracajmy więc uwagę na ich skład, wygląd czy aromat, wspierając tym samym uczciwych producentów oraz nasze kubki smakowe.

Źródło: Kiszeczka.pl – wędliny domowe sklep