20 marca 2019
  • Home
  • Biznes
  • Jaką folię wybrać do pakowania produktów spożywczych

Jaką folię wybrać do pakowania produktów spożywczych

By on 26 lutego 2019 0 14 Views

Folia do pakowania artykułów żywnościowych powinna spełniać kilka warunków. Po pierwsze, musi być pozbawiona składników toksycznych wpływających na wartość opakowanego towaru. Nie może też oddziaływać na smak, barwę i zapach żywności. Używane obecnie materiały opakowaniowe do produktów spożywczych posiadają wysokie walory estetyczne, dzięki temu zachęcają do kupna danego artykułu. Można na nich drukować logo producenta, a nawet skład produktu. O tym, które folie nadają się do pieczywa, owoców, warzyw, słodyczy dowiesz się z poniższego artykułu.

Termokurczliwa folia poliolefinowa i polietylenowa

Wielowarstwowa folia poliolefinowa cechuje się doskonałą wytrzymałością mechaniczną. Posiada wysokie walory estetyczne i charakteryzuje ją bardzo wysoka przezroczystość, dzięki czemu opakowany w nią produkt jest dobrze wyeksponowany. Folia ta jest nietoksyczna, bezwonna, nie wpływa na smak i zapach żywności. Spełnia wszystkie zalecenia wymagającego przemysłu spożywczego. Nadaje się do pakowania ręcznego i używana jest do automatycznego pakowania żywności. Można ją otrzymać zarówno w formie półrękawka, rękawa, jak i również taśmy. Dostępna jest w wersji gładkiej, perforowanej oraz z nadrukiem. Nadaje się do produktów o nieregularnych kształtach, jej przydatność dodatkowo zwiększa możliwość stosowania w szerokim zakresie temperatur. Folia poliolefinowa używana jest do pakowania pieczywa, wyrobów czekoladowych, mrożonek, owoców i warzyw.

Producenci żywności bardzo dobrze znają również polietylen, z którego produkuje się mocną, wytrzymałą folię, która sprawdza się podczas transportu. Tak samo, jak jej poprzedniczka, jest bezwonna i pozbawiona smaku, nie jest źródłem substancji toksycznych ani szkodliwych składników. Chroni ona przed uszkodzeniami mechanicznymi, wilgocią i kurzem. Przechowywana w niskiej temperaturze nie traci swoich właściwości, jest równie sztywna i wytrzymała, jak w warunkach, w których panuje temperatura pokojowa. Folia polietylenowa może mieć właściwości termokurczliwe, dostępna jest w postaci półrękawka lub rękawa, może mieć różną grubość. Producenci butelek z napojami, puszek czy żywności w słoikach wykorzystują ją do tworzenia zgrzewek. Folia PE jest stałym wyposażeniem sklepów spożywczych, w których sprzedawany jest ser lub wędliny. Jest przezroczysta przez co eksponuje zawartość opakowania. Sprawdza się w marketach proponujących swoim klientom owoce i warzywa.

Nietermokurczliwa folia polipropylenowa

Jednym z najczęściej wykorzystywanych materiałów do produkcji opakowań do żywności jest folia polipropylenowa znana jako CAST. Jest to bardzo nowoczesny materiał o optymalnej wytrzymałości i przezroczystości, co jest ważne biorąc pod uwagę, że większości klientom zależy na tym, by przed zakupem móc zobaczyć wybrany produkt. Folia CAST charakteryzuje się wysokim połyskiem, dzięki czemu poprawia walory estetyczne opakowanego artykułu. Można na nią nadrukowywać informacje o artykule i o jego producencie. Wyróżnia ją zwiększona barierowość na przenikanie pary wodnej.

Folia polipropylenowa wykorzystywana jest podczas pakowania szerokiej gamy artykułów spożywczych – w szczególności pieczywa i świeżych warzyw. Znajdziemy w niej chleb, sałatę, marchewkę. Należy również podkreślić, że folia CAST idealnie nadaje się do perforacji. Gwarantuje to przyszłemu opakowaniu wentylację, jeżeli taka jest wymagana z uwagi na specyfikę pakowanego produktu. Folia polipropylenowa jest też wykorzystywana do produkcji opakowań jednorazowego użytku w przemyśle przetwórczym (wyroby garmażeryjne), cukierniczym (wafelki, czekoladki, ciastka) i mleczarskim (serki, jogurty, lody, desery).

Folia stretch

Folią spożywczą, którą każdy z nas zna i większość z nas posiada we własnym domu, jest folia stretch. Produkowana jest ona z tworzyw całkowicie neutralnych dla naszego organizmu, nie jest źródłem groźnych substancji, które mogłyby zagrozić zdrowiu konsumenta, i przy tym nie zmienia właściwości żywności. Pakuje się w nią niemal wszystko. W folie stretch owijamy wędliny, ryby, nabiał, pieczywo, warzywa, owoce. Używamy jej do zabezpieczenia żywności w lodówce ponieważ chroni jedzenie przed obcymi zapachami, wysychaniem a także uatrakcyjnia wygląd danego produktu. Mimo braku substancji klejącej w składzie dokładnie przylega do produktów o różnych kształtach.

Źródło: http://roma-folie.pl

  Biznes