- Home
- Life Style
- Piwo rzemieślnicze – odkryj smaki Podhala
Piwo rzemieślnicze – odkryj smaki Podhala
Poznawanie Zakopanego od strony lokalnej to marzenie wielu miłośników górskich klimatów. Na szczęście stolica polskich gór oferuje wiele produktów, których nie można spotkać w żadnym innym miejscu. Jednym z nich są rzemieślnicze piwa. Sprawdź, gdzie je kupić oraz czemu warto spróbować ich smaku.
Zakopane, czyli polska stolica gór
Zakopane to wymarzony kierunek zimowych podróży wielu – nie tylko polskich – turystów. Zapierające dech w piersiach widoki, świeże powietrze i pyszna, lokalna kuchnia niemal zawsze są gwarancją udanego urlopu. Znana wśród turystów w całej Europie Gubałówka, zachwycające Morskie Oko, a także oddające charakter górskich miejscowości Krupówki zachwycają swoim klimatem i na długo zapadają w pamięć. To jednak niejedyne atrakcje, jakie czekają na miłośników zimowych wypraw w tym miejscu.
Podróżowanie powinno bowiem nie tylko cieszyć, ale i uczyć, choćby nowych smaków. Spróbowanie klasycznych, zakopiańskich potraw to zdecydowanie obowiązkowy punkt każdej górskiej wycieczki. Co więcej, podhalańskie tereny obfitują w bogactwo wielu regionalnych przysmaków, których można skosztować na miejscu. Dlatego też podpowiadamy, czego warto spróbować będąc w Zakopanem, a co zabrać ze sobą do domu, by zapamiętać wyjazd na dłużej.
Piwo rzemieślnicze – lokalne specjały dla miłośników browaru
Lokalne piwo rzemieślnicze to punkt obowiązkowy na liście miejscowych smaków. Miejsca takie jak Góralski Browar oferują wiele ciekawych propozycji, które sprostają oczekiwaniom nawet najbardziej wymagających smakoszy. Czego dokładnie możemy spróbować, jeśli chcemy poczuć smak produkowanego na Podhalu piwa?
- Niedźwiedzi ryk – to typowy, jasny lager, który pozwala poczuć góralską siłę
- Łowca zbóż – piwo o aromacie świeżej pszenicy prosto z pola
- Władca lasu – czyli pszeniczna IPA, o mocnym aromacie chmielu
- Maryna – piwo jasne, słodkie, o wyraźnie wyczuwalnym smaku dojrzałych malin
- Wilczy strach – to klasyczny, ciemny porter, którego czas leżakowania to aż 180 dni
- Góralski miód – klasyka zakopiańskiego piwa połączonego z miodem z prawdziwych pasiek.
Piwo rzemieślnicze to także świetny pomysł na prezent, który z pewnością ucieszy niejednego miłośnika browarnianych nowości. Butelka dobrego trunku przywiezionego prosto z gór pozwoli naszym bliskim i przyjaciołom w jednej chwili przenieść się do zimowego, zasypanego śniegiem Zakopanego. Kilka wariantów smakowych piwa to także doskonałe uzupełnienie domowego barku lub piwniczki – zarówno słodkie jak i te nieco bardziej wytrawne smaki z pewnością przywiodą nam na myśl wspomnienie cudownych chwil spędzonych w górskim mieście.
Nie tylko piwo
Restauracje takie jak Góralski Browar oferują jednak znacznie więcej niż niepowtarzalne piwo. W menu znajdziemy także typowe, góralskie potrawy, takie jak choćby żurek, popularna kwaśnica, pierogi zbójnickie czy rozgrzewający gulasz. Ciepłe, przytulne wnętrza, przywodzące na myśl górskie schroniska to idealne miejsce na spędzenie zimowego wieczoru lub po prostu zjedzenie solidnego obiadu, który doda energii przed aktywnym wypoczynkiem.
Godna odwiedzenia będzie jednak przede wszystkim taka restauracja na Krupówkach, która poza tradycyjnymi, podhalańskimi potrawami oferuje dania kuchni europejskiej. Dzięki temu każdy członek rodziny znajdzie w menu coś dla siebie, a zimowy urlop zostanie urozmaicony.