19 września 2021
wyroby z czekolady

3 pomysły na czekoladowe przekąski na imprezę

By on 28 lipca 2021 0 15 Views

Kuwertura czekoladowa to jeden z najbardziej wykwintnych składników używanych w cukiernictwie. Jej nazwa wywodzi się z języka francuskiego i w dosłownym tłumaczeniu oznacza „kołdrę” lub „pokrywkę”. Dobrze oddaje ona przeznaczenie kuwertury czekoladowej, która wykorzystywana jest głównie do przygotowania pysznej polewy.

Jak zrobić znakomitą polewę czekoladową?

Kuwertura czekoladowa jest bardziej wymagająca od gorzkiej czekolady dlatego samodzielne przygotowanie polewy, nie jest łatwym zadaniem. Jeśli mimo wszystko chcemy podjąć się tego zadania mamy do wyboru 3 sposoby.

  • Szczepienie — polega na podgrzaniu płynnej kuwertury, a następnie dodaniu do niej produktu w formie startej. Czynność powtarzamy do momentu aż kuwertura, zacznie tężeć i wtedy znów ją podgrzewamy.
  • Sztaplowanie — część kuwertury topimy w kąpieli wodnej, a pozostałą ilość wylewamy na zimną powierzchnię. Następnie zgarniamy ją do środka i przekładamy do naczynia, z płyną kuwerturą.

Trzeci sposób polega na podgrzaniu kuwertury do odpowiedniej temperatury, a następnie schłodzeniu jej w zamrażarce i ponownym podgrzaniu. Z pozoru jest to najłatwiejsza metoda jednak musimy, pamiętać o mierzeniu temperatury podczas podgrzewania i zamrażania.

Przygotowanie polewy z kuwertury czekoladowej różni się od klasycznej wersji polewy czekoladowej tym, że w jej przypadku celem jest uzyskanie efektu „temperowania” (tj. gładkiej i równomiernej struktury).

Ciekawe pomysły na czekoladowe przekąski na imprezę

Oryginalne i pyszne przekąski czekoladowe z pewnością podbiją serca i podniebienia naszych gości. Kuwertura czekoladowa doskonale nadaje się do przygotowywania eleganckich, a nawet artystycznych przekąsek i deserów.

Poniżej wymienione zostały 3 pomysły na czekoladowe przekąski na imprezę!

  1. Pralinki — przekąski na jeden kęs, ale za to niezwykle wyjątkowy. Możemy przygotować je w wersji klasycznej, a także wypełnić praliny pysznym nadzieniem (np. orzechowym). Jeśli chcemy zachwycić swoich gości, możemy postawić również na bardziej oryginalne rozwiązania, np. pralinki kokosowe podobne w smaku do słynnych wafelków Princessa, tiramisu, czy trufle z zieloną herbatą.
  2. Ciasteczka — obok słonych przekąsek zajmują ważną pozycję w imprezowym menu. Jeśli chcemy nadać im elegancji i niepowtarzalnego smaku możemy udekorować je polewą z kuwertury czekoladowej.
  3. Fontanna czekoladowa — od lat jest hitem wielu imprez (m.in. wesel). Dzięki niej goście mogą samodzielnie przygotować swoje ulubione przekąski w czekoladzie. Doskonale sprawdzają się tu różne owoce — w sezonie wakacyjnym warto postawić na truskawki, melony, czy ananasy. Popularną przekąską są również banany, a także winogrona w czekoladzie. Naszym gościom możemy zaproponować również popularne pianki, ciasteczka, rurki, a nawet bezy.

Istnieje o wiele więcej pomysłów na to, jak wykorzystać kuwerturę czekoladową do przygotowania pysznych i efektownych przekąsek na imprezę. Oprócz pralinek czy ciasteczek możemy skusić się na zrobienie tortu czekoladowego czy muffinek.

inspiracja: OCTOchocolate.pl – czekoladowe upominki