18 lipca 2018
Przydomowy ogródek ziołowy

Przydomowy ogródek ziołowy

By on 25 maja 2018 0 43 Views

Ogród to nie tylko miejsce wypoczynku,  w otoczeniu kwiatów i ozdobnych krzewów. Jest to idealne miejsce gdzie stworzyć można rabaty z ziołami, które znajdują zastosowanie w kuchni czy ziołolecznictwie. Każdy zapewne marzy by móc cieszyć się własnoręcznie posadzonymi okazami aromatycznych przypraw, wzbogacającymi smak przygotowywanych potraw.

Zioła do uprawiania

Istnieje wiele gatunków uprawnych ziół, które bez trudu można zastosować w swoim ogrodzie.  Bez wątpienia prym wiedzie  tu mięta pieprzowa, charakteryzująca się silnym aromatem. Idealnie nadaje się jako dodatek do herbat czy świeżych sałatek. Jej uprawa nie jest trudna, sprawdza się na wystawach słonecznych, półcieniu czy zupełnym cieniu. Ma duże zdolności rozrastania się. Zakup jednej sadzonki zapewnia obfite rozrastanie na kolejne sezony. Wytworzone sadzonki bez trudu można oddzielić od rośliny matecznej, przesadzić nieco dalej i w ten sposób stworzyć miętową rabatę. Roślina ta posiada nie tylko walory zapachowe ale także jest atrakcyjną rośliną dekoracyjną. Wspaniale komponuje się z innymi bylinami uzupełniając rabaty o delikatne omszone liście.

Wartym zauważenia jest także tymianek cytrynowy.

Odmiana ta, w odróżnieniu od innych tymianków lepiej toleruje ogrodowe gleby. Pokrój rośliny kształtuje się w niewielkie krzewiki, które dodają uroku skalnym nasadzeniom, doskonale nadaje się do donic i na obwódki rabat. Lekko cytrynowy aromat wzbogaca smak sałatek ze świeżych wiosennych warzyw, ale także sprawdza się w aromatyzowaniu różnego rodzaju potraw.  Nie jest zbyt wymagającą rośliną. Zimuje bez konieczności tworzenia dodatkowych osłon, wiosną wymaga jedynie skrócenia obumarłych pędów. Ma zdolność rozrastania się, lecz nie jest bardzo ekspansywną rośliną.

Kuchnia śródziemnomorska na myśl przywodzi zawsze smak rozmarynu. Uprawa tej rośliny jest bardzo prosta, lecz jednak w naszym klimacie zimy bywają dla niej zbyt trudne, dlatego jesienią można ściąć gałązki, zasuszyć i używać jako dodatek do potraw. Zdecydowanie lepiej sprawdza się na nasłonecznionych rabatach niż w półcieniu.

Rośliną której nie może zabraknąć w przydomowym zielniku jest melisa lekarska ze względu na wszystkim znane właściwości lecznicze. Od wielu lat stosowana jest w ziołolecznictwie jako naturalny środek uspakajający. Świetnie sprawdzi się zatem jako napar oraz jako dodatek do koktajli czy lemoniady. Jej uprawa nie jest skomplikowana. Można ją wysiać lub zakupić jedną sadzonkę w sklepie ogrodniczym. Tworzy ona gęste kępy, a co najważniejsze, posiada zdolność rozsiewania się, co gwarantuje, że w kolejnych latach będziemy mogli cieszyć się licznymi sadzonkami. Obok właściwości leczniczych jest też dekoracyjną rośliną, szczególnie przyciąga pszczoły. Wymagania glebowe nie są zbyt duże – preferuje półcień.