25 kwietnia 2019
  • Home
  • Biznes
  • Poznaj najnowsze trendy w wyposażeniu gastronomii
Poznaj najnowsze trendy w wyposazeniu gastronomii

Poznaj najnowsze trendy w wyposażeniu gastronomii

By on 22 stycznia 2019 0 39 Views

Chcąc otworzyć własny lokal gastronomiczny, z całą pewnością staniemy przed nie lada wyzwaniem. Nie jest to bowiem zadanie proste – wiele kwestii wymaga gruntownego przemyślenia. Należy zwrócić szczególną uwagę na lokalizację wybranego miejsca, zainteresowanie klientów swoją propozycją, a także ciekawy wystrój wnętrza i przemyślane menu. Rzeczą oczywistą jest również to, że klientów do tego typu lokali przyciągają przede wszystkim smakowite potrawy, a wieść o tym, gdzie warto jeść, roznosi się zawsze bardzo szybko. Aby jednak móc przygotowywać perfekcyjne dania, potrzebne są różnego rodzaju sprzęty i urządzenia, bez których nawet najlepszy kucharz nie da sobie rady. Jak wyposażyć lokal gastronomiczny i jakie są najnowsze trendy w tej dziedzinie?

Dobrze umieszczone blaty kuchenne – dlaczego to tak ważne?

W godzinach szczytu w kuchni każdego lokalu panuje zamieszanie i rozgardiasz. Pracy jest mnóstwo, a wszystko musi być zrobione „na już”. Pracownicy często biegają, chcąc jak najszybciej wykonać swoje obowiązki. Jeśli blaty kuchenne zostaną umieszczone w przemyślany sposób, kucharze nie będą nawzajem sobie przeszkadzać, a praca będzie znacznie bardziej efektywna, a także mniej stresująca.

Kluczowa jest odpowiednia ilość przestrzeni. Nawet w niedużej kuchni da się tak rozmieścić stanowiska pracy, aby odległości pomiędzy nimi umożliwiały swobodne przygotowywanie potraw. Również wysokość ma znaczenie – blaty zawieszone zbyt wysoko lub zbyt nisko są bardzo niekomfortowe dla kucharzy, co wpłynie na efektywność i komfort ich pracy.

Niezbędne drobiazgi, czyli to, co koniecznie trzeba mieć

Kupując wyposażenie do lokalu gastronomicznego, często skupiamy się na dużych sprzętach i skomplikowanych urządzeniach, zapominając o podstawach. W każdej kuchni niezbędne są pewne narzędzia – takie jak na przykład noże. Tępy nóż nie tylko wyjątkowo mocno uprzykrza pracę kucharza, ale również sprawia, że przygotowane dania wyglądają mało estetycznie i niezachęcająco. Pierwsze wrażenie na temat potrawy tworzymy, bazując na zmysłach zapachu i wzroku, dlatego też posiłki powinny cieszyć oko klientów!

Nie można również obyć się bez garnków i patelni. Najnowocześniejsze restauracje decydują się na patelnie teflonowe – smażenie na nich jest łatwiejsze, a potrawy smakują lepiej. Na tym nie można oszczędzać – to absolutna podstawa!

Urządzenia rozdrabniające – ręczne krojenie i rozdrabnianie każdego po kolei produktu zajęłoby zdecydowanie zbyt dużo czasu. Na pewno przydadzą się krajalnice, maszynki do mielenia mięsa, szatkownice oraz obieraczki. Najnowsze trendy pokazują jednak, iż wiele restauracji nie korzysta z wielu urządzeń, lecz z nowoczesnych kuchennych robotów wielofunkcyjnych. Ułatwiają one krojenie, mieszanie i rozdrabnianie, ale również przygotowywanie past i sosów. Niektóre roboty kuchenne dają możliwość wypiekania własnego pieczywa, co jest coraz bardziej cenione przez klientów.

Najnowsze trendy w wyposażeniu gastronomii

W nowoczesnym lokalu nie może więc zabraknąć urządzeń do wypieku własnego pieczywa czy też przygotowania zwykłej, czarnej, lecz bardzo dobrej kawy. Smakowite, dobrze wypieczone ciasto, a także przygotowywanie potraw, które każdy zna z dzieciństwa, z odrobiną nowoczesności to klucz do sukcesu.

Mówiąc o najnowszych trendach, nie sposób nie wspomnieć również o nowościach, które zostały przyjęte z ogromnym entuzjazmem. Można tu wymienić chociażby popularne ostatnio lody tajskie – warto zadbać o możliwość ich serwowania. Na pewno przydadzą się również wyciskarki do soków i blendery – w dobie mody na kolorowe, zdrowe smoothie pozwalają przyciągnąć wielu klientów.

  Biznes